?

Jeg har fått tilbaketrukket tannkjøtt etter regulering, hva bør jeg gjøre?

Mann 21 . 13 Juli 2021
Spørsmål

Hei. Jeg har fått blottlagte tannhalser/tilbaketrukket tannkjøtt etter regulering.

1) Er det vanlig at det kan skje? Her er det en type mørkere kant i selve tannkjøttkanten. En tannlege jeg har snakket med mener det er gingivitt, mens en annen sier det blir sånn når tannkjøttet trekker seg tilbake fordi det blir overflødig tannkjøtt i området. Har hatt den kanten der i sikkert 5 mnd uten å få den vekk. Prøver nå elektrisk tannbørste.

2) Er det lurt å prøve? Føler jeg har hørt man ikke burde bruke det på tilbaketrukket tannkjøtt, men vet ikke om det stemmer.

3) Kan man utføre retraksjonskirurgi når det er en pågående betennelse i tannkjøttet? For jeg har prøvd så lenge å få den vekk, men det går ikke.

4) Kan noe av dette bedre seg? Har ikke tatt av reguleringen i underkjeven ennå.

5) Noen steder ser tannkjøttet klumpete ut, andre steder er det nesten som en ring over tanna. Ser ut som det er to kanter liksom. Skyldes det regulering? Blir tannkjøttet normalt igjen? Det tar kanskje tid?

Mann (21)
Fagperson svarer
Hei
  1. Etter regulering kan det oppstå tilbaketrukket tannkjøtt som følge av  endring i kjevebeinet og tipping av tenner. Gingivitt (tannkjøttsbetennelser) er vanlig der det er tilbaketrukket tannkjøtt, grunnen er at bakteriebelegg  fester seg noe lettere på rue rotoverflater.  
    Ved gingivitt synes tannkjøttet noe mer hoven, rødlig og blør lettere ved berøring.
  2. Viktige tiltak mot gingivitt er god munnhygiene med bruk av tannbørste og tanntråd hver dag. Bruk av elektrisk tannbørste som er roterende eller oscillerende, reduserer forekomsten av belegg og gingivitt noe mer effektivt enn en vanlig tannbørste. Du kan derfor trygt bruke elektrisk tannbørste hver dag.  
  3. Før retraksjonskirurgi må tilstanden vurderes og  utredes hos  spesialist i tannkjøttssykdommer.  
  4. og 5. Tilstanden kan stabilisere og  bedre seg over tid, jeg anbefaler likevel at du tar kontakt med reguleringstannlegen for vurdering.

Sammen kan dere diskutere om det er nødvendig å henvise deg til spesialist i tannkjøttsykdommer for oppfølging. 

Vennlig hilsen fra tannlegen, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?